Het is het onderzoek waar we allemaal op hebben gewacht: vijf geweldige gezondheidsvoordelen van kaas, volgens de wetenschap. Wat zeg je? Misschien is kaas wel goed voor je? Old-school denken is dat kaas ongezond is, voor een groot deel vanwege al zijn verzadigde vet. Maar nieuwer onderzoek roept vraagtekens op bij het verband tussen verzadigd vet en hartaandoeningen. In feite is het eten van kaas (knabbelen, niet eten) gekoppeld aan tal van gezondheidsvoordelen. Hier zijn 5 gezondheidsvoordelen van kaas.
5 redenen waarom kaas eigenlijk goed is voor je gezondheid
1. Vermindert – het gevaar van hart- en vaatziekten
Sommige onderzoekers denken dat kaas de zogenaamde Franse Paradox zou kunnen verklaren – dat Fransen weinig hartaandoeningen hebben, ondanks hun affiniteit met kaas en ander voedsel dat rijk is aan verzadigd vet, zoals boter en eend. Dan is er een rapport uit 2016 dat de resultaten analyseerde van 31 prospectieve cohortonderzoeken (degenen die mensen hun hele leven in de gaten houden) die vergeleken hoeveel zuivelmensen aten met of ze hart- en vaatziekten ontwikkelden.
Een belangrijke bevinding was dat het dagelijks eten van bijna 2 ons kaas (1 ounce is gelijk aan een 1-inch kubus) geassocieerd was met een 18 procent lager risico op hartaandoeningen. In de British Journal of Nutrition schrijven de auteurs dat mineralen zoals calcium, kalium en magnesium en vitamines zoals riboflavine en B12 een rol kunnen spelen. Een andere belangrijke bevinding: het eten van slechts 1/2 ounce kaas per dag kan het risico op een beroerte met 13 procent verminderen.
2. Weerstaat diabetes
Het eten van 1 3/4 ons kaas per dag kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 8 procent verlagen, zegt een analyse van cohortstudies in het American Journal of Clinical Nutrition. Er is meer goed nieuws uit dezelfde studie: mensen die dagelijks ongeveer 3/4 kopje yoghurt aten, hadden een nog lager risico. Een andere studie in AJCN, deze uit Zweden, vond dat vrouwen die iets minder dan 2 ons kaas aten, ook hun risico op diabetes type 2 verlaagden.
De verzadigde vetten met een kortere keten in kaas waren gekoppeld aan een lager risico op diabetes type 2. Ook kan calcium, dat de insulinesecretie verhoogt en de insulineresistentie kan verminderen, de ziekte afweren, zeggen onderzoekers. Wei-eiwitten kunnen ook een rol spelen, omdat ze de insulinegevoeligheid kunnen verhogen.
3. Helpt je de dood te ontwijken
Oké, dat is extreem. Maar het eten van kaas kan je echt helpen langer te leven, volgens een onderzoek uit 2016 in het European Journal of Clinical Nutrition, dat 960 Franse mannen bijna 15 jaar volgde om te zien of het voedsel dat ze aten een verband had met toen ze stierven. De gelukkige bevinding? Het eten van ongeveer 2 ons kaas per dag was geassocieerd met een 38 procent lagere kans dat ze stierven tijdens het onderzoek. Misschien spelen de bloeddrukverlagende effecten van calcium een rol of het vermogen om de vetopname in de darm te beteugelen, schrijven de onderzoekers.
4. Verbetert uw cholesterol
Om de gezondheid van het hart te behouden, kan een dagelijkse snack met kaas uw cholesterol verlagen. Een analyse uit 2015 van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (de gouden standaard van onderzoek) in Nutrition Reviews vergeleek het cholesterolgehalte in het bloed van mensen die een voorgeschreven dieet aten dat boter of kaas bevatte. Hoewel beide diëten ongeveer dezelfde hoeveelheid verzadigd vet en calorieën bevatten, eindigden de kaaseters hun proeven met een lager totaal- en LDL-cholesterol dan hun boteretende tegenhangers.
Hun “goede” HDL-cholesterol was echter ook lager – het tegenovergestelde van wat je wilt. De cholesterolveranderingen kunnen te wijten zijn aan het vermogen van calcium om vet door je darmen te transporteren, zodat je het en de bijbehorende calorieën niet opneemt (de hoeveelheid calcium is veel groter in kaas dan in boter). Vitamine K2, gevonden in gefermenteerde zuivelproducten zoals kaas, kan ook een rol spelen.
5. Maakt je sterker
Het eten van bijna een kopje ricotta kaas per dag gedurende 12 weken verhoogde de spiermassa en verbeterde het evenwicht bij gezonde 60-plussers. De onderzoekers van de studie, gepubliceerd in 2014 in Clinical Interventions in Aging, zeiden dat de melkeiwitten caseïne en wei mogelijk hebben aangewakkerd de verbetering