De perfecte boozy drinks om je te helpen de hitte te verslaan. Het afgelopen jaar heeft barman en auteur Jason O’Bryan zich verdiept in de geschiedenis en technieken achter zijn favoriete drankjes, van eeuwenoude normen tot de moderne klassiekers die deel uitmaken van de hedendaagse cocktailcanon. Uit de vele drankjes waarover hij heeft geschreven, heeft O’Bryan er zeven geselecteerd die je zouden moeten vergezellen tijdens je reis naar het zwembad, de bar in het water, de barbecue of ‘s avonds op de veranda terwijl je naar de zonsondergang in de zomerse warmte kijkt.
El Guapo
“De eerste keer dat ik van El Guapo hoorde, vond ik het gek. Hete saus? Je neemt je eerste slok met enige schroom en bent verrast en blij om te ontdekken dat het een beetje raar is, maar het is ook geweldig, “schrijft O’Bryan. Deze cocktail, uitgevonden door de gevierde barman Sam Ross, vertrouwt op de azijnbeet en het kruid van je favoriete hete saus. Gemaakt met tequila of mezcal, doet dit lelijk uitziende drankje zijn naam misschien niet eer aan, maar sluit je ogen en neem een slok en je zult getuigen van zijn schoonheid. Ontdek hier wat deze cocktail te maken heeft met de komedieklassieker Three Amigos uit de jaren 80.
- 2 oz. tequila of mezcal
- Halve limoen, in vieren
- 3-4 plakjes komkommer
- 0,75 oz. simpele siroop
- 3-5 streepjes (ongeveer 0,25 oz.) hete saus
Voeg limoenstukjes toe aan het shaker-blik en roer om zoveel mogelijk sap eruit te krijgen. Schud de rest van de ingrediënten 5 tot 6 seconden hard en gooi het geheel, met ijs en al, in een groot rockglas. Proef voor balans en voeg indien nodig meer limoensap toe. Garneer met een snufje zout en een flinke snuf zwarte peper.
Paloma
Het is makkelijk. Het is verfrissend. En het is een nieuwe klassieker die de moeite waard is om aan je zomerrepertoire toe te voegen. En met zijn instructies voor het maken van de nationale cocktail van Mexico, beschrijft O’Bryan twee methoden: de originele en de ambachtelijke. Hij zal je de juiste verhoudingen laten zien om deze tequila- en grapefruitcocktail te mengen met frisdrank of een die leunt op vers grapefruitsap, eenvoudige siroop en sodawater. De klassieke versie staat hieronder, maar je kunt hier de frisse variatie krijgen.
- 2 oz. blanco tequila
- 0,5 oz. limoensap
- 4 tot 5 oz. grapefruit frisdrank
Voeg ijs toe aan een hoog glas. Voeg tequila en limoen toe en top met grapefruitsoda. Meng de ingrediënten met een rietje (of, zoals ze doen bij La Capilla de Don Javier in het stadje Tequila, met een groot mes), strooi er een snufje zout over en garneer met een limoenpartje of eerlijk gezegd helemaal niets.
Mai Tai
“In het hele klassieke cocktailuniversum heeft geen enkele drank meer vernedering geleden – met meer vloeibare misdaden in zijn naam – dan de Mai Tai”, schrijft O’Bryan. Het is een drankje dat in het verleden door veel amateurs en barmannen als een dronken Hi-C werd behandeld. O’Bryan vindt echter het originele recept van Victor Bergeron van Trader Vic’s en laat zien dat het geen melange van tropisch vruchtensap was. De eerste Mai Tai is een ongecompliceerde en heerlijke combinatie van oude rum, sinaasappelcuraçao, limoensap en orgeat. Lees hier de volledige geschiedenis van de Mai Tai.
- 2 oz. gerijpte rum (Appleton Estates Signature Blend of Hamilton 86 Demerara Rum)
- 0,5 oz. sinaasappel curaçao (Grand Marnier)
- 0,5 oz. orgeat (Small Hands Foods Orgeat)
- 1 ons. limoensap
Voeg alle ingrediënten samen in een blik met crushed ijs. Schud kort, ongeveer 5 seconden, en leeg de inhoud in een tropisch ogend glas van 14 oz. Verpak met meer gemalen ijs en garneer met een geperst limoenschilletje en een takje munt, zodat het eruit ziet als een palmboom op een klein groen eiland waar niemand hoeft te werken of maskers te dragen of te horen over een verkiezing voor de komende drie maanden.
Moskou Muilezel
Hoewel het niet helemaal de regerende koning van de ambachtelijke cocktailbar is, is wodka de geest die de rest in Amerika overtreft. Het is niet dat wodka slecht is, legt O’Bryan uit in zijn verhandeling over de Eastside Rickey, het is alleen dat het neutrale smaakprofiel op zich niet veel op het feest brengt. In 1939 had John Martin de Smirnoff Company gekocht en was op zoek naar manieren om de geest op de markt te brengen en dat is waar de Moscow Mule binnenkwam. Een bruisende creatie met gemberbier gevulde creatie die wordt geserveerd in een van de meest iconische kopjes van cocktaildom. Beter nog, O’Bryan laat je drie variaties zien die bij je eigen smaak passen. De klassieker hieronder en de andere twee recepten vind je hier.
- 2 oz. wodka
- 0,5 oz. limoensap
- 4-5 oz. gemberbier
- 2 scheutjes Angostura Bitters
Voeg alle ingrediënten op ijs toe in een koperen of verkoperde mok en roer om te combineren. Garneer met een limoenpartje.
Margarita
O’Bryan baant zich een weg door de typische tequilacocktail door twee verschillende versies van de Margarita aan te bieden. De klassieke versie is een gemodificeerde tequila-zuur die de toegevoegde suiker (in dit geval agavesiroop) terugdraait en wat zoetheid toevoegt met Cointreau, waar hij naar leunt over Grand Marnier, omdat de tonen van eikenhout en vanille de uiteindelijke drank minder levendig maken. De tweede optie is dat de Tommy Margarita een minder sterk drankje is dat de extra drank schuwt die de Cointreau in de klassieker biedt. De klassieker staat hieronder, vind het recept van Tommy Margarita hier.
- 2 oz. tequila
- 1 ons. limoensap
- 0,5 oz. Cointreau
- 0,25 tot 0,5 oz. agavesiroop (naar smaak)
Voeg ingrediënten toe aan het schudblik of de blender met veel ijs. Schud of mix tot ijskoud. Schenk in een glas, garneer met een helder schijfje limoen en geniet.